Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Βραχύς ή κοντός χαλινός ή 'πετσάκι' του πέους

Τι είναι ο βραχύς ή κοντός χαλινός ή ‘πετσάκι’ του πέους;

Ο βραχύς ή κοντός χαλινός (ή το ‘πετσάκι’ του πέους στην καθομιλουμένη) είναι μία πολύ συχνή πάθηση. Χαρακτηριστικά ο χαλινός ‘τραβάει’ και γωνιώνει τη βάλανο από την κάτω πλευρά στην 6η ώρα. Μπορεί συχνά να δημιουργεί συμπτώματα, όπως πόνος κατά τη στύση ή αιμορραγία κατά την επαφή. Επίσης μπορεί να είναι τόσο έντονη η τάση που να μην επιτρέπει τη διείσδυση του πέους στον κόλπο. Σε πολύ έντονη έλξη της βαλάνου με πόνο, μπορεί να είναι ακόμα και αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας. Επίσης έχει προταθεί και σαν αίτιο πρόωρης εκσπερμάτισης.

Πώς αντιμετωπίζεται ο βραχύς χαλινός; Χρειάζονται ράμματα;

Ο βραχύς χαλινός αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Στο ιατρείο ο γιατρός τοποθετεί συνήθως μία ειδική αναισθητική αλοιφή και ακολουθεί αναμονή 30 λεπτών για να υπάρξει επαρκής αναισθησία. Έτσι αποφεύγεται η χρήση αναισθητικής ένεσης και όλων των δυνητικών κινδύνων (αλλεργία, πόνος). Στη συνέχεια γίνεται διατομή του χαλινού με διαθερμία ή laser. Συνήθως δεν απαιτείται η τοποθέτηση ραμμάτων, όπως στην κλασσική μέθοδο. Αν όμως υπάρξει αιμορραγία τοποθετούνται 2-3 απορροφήσιμα ράμματα που πέφτουν μόνα τους μετά από 10-15 ημέρες. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και ο άνδρας αναχωρεί άμεσα για το σπίτι του με οδηγίες. Αντιβίωση από το στόμα δεν χρειάζεται παρά μόνο μία αντιβιοτική αλοιφή για τοπική χρήση ή πλύσεις με χαμόμηλο.  Για 20-30 ημέρες πρέπει να αποφευχθεί η σεξουαλική επαφή, ώστε να δοθεί χρόνος για πλήρη επούλωση. Το πέος πλέον είναι απελευθερωμένο! Τις πρώτες ημέρες μπορεί να υπάρχει μία αίσθηση καψίματος ή  μικρή αιμορραγία, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύκτας που υπάρχει νυκτερινή στύση.

Ο βραχύς χαλινός είναι μία πολύ συχνή πάθηση με σημαντικές πολλές φορές επιπτώσεις στη σεξουαλικότητα του άνδρα. Η επέμβαση είναι απλή, οικονομική, με ταχεία αποκατάσταση και γίνεται στο ιατρείο. Ο άνδρας μετά το χειρουργείο μπορεί να απολαύσει τη σεξουαλική επαφή χωρίς πόνο ή τον φόβο της αιμορραγίας. Μην διστάσετε να μιλήσετε με τον ουρολόγο σας!