Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Διουρηθρική και turis προστατεκτομή: μύθοι και πραγματικότητες

Η χειρουργική θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη θα συζητηθεί με τον άνδρα κυρίως στις εξής περιπτώσεις:

•Σοβαρά συμπτώματα παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

•Σοβαρά συμπτώματα που ο ασθενής δεν θέλει να λάβει φάρμακο

•Εμμένουσα αιματουρία, όταν έχει διερευνηθεί και έχει αποδοθεί στην καλοήθη υπερπλασία προστάτη

•Λιθίαση της κύστεως 

•Υποτροπιάζουσες οξείες προστατίτιδες

•Οξεία επίσχεση των ούρων που απέτυχε η αφαίρεση του καθετήρα

•Χρόνια επίσχεση των ούρων με βλάβη των νεφρών λόγω παλινδρόμησης ούρων προς τα πάνω (πρώτα τοποθετείται καθετήρας για κάποιες εβδομάδες για αποκατάσταση και σταθεροποίηση κατά το δυνατό της νεφρικής λειτουργίας)

Διουρηθρική προστατεκτομή- TURIS προστατεκτομή (διπολική Τούρις προστατεκτομή-μέθοδος Turis)

Με τη διουρηθρική προστατεκτομή δεν υπάρχουν τομές στο δέρμα. Η αφαίρεση γίνεται με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται ρεζεκτοσκόπιο μέσα από την ουρήθρα. Προσοχή χρειάζεται στην ενημέρωση σας, καθώς η προστατεκτομή με turis δεν είναι laser προστατεκτομή. Απαιτείται φυσικά νάρκωση που μπορεί να είναι γενική ή καλύτερα ραχιαία, δηλαδή από τη μέση και κάτω. Έχει σίγουρα μικρότερη νοσηλεία και παραμονή του καθετήρα μετεγχειρητικά σε σχέση με την κλασική ανοικτή προστατεκτομή. Πριν το χειρουργείο ο ουρολόγος πάντα ελέγχει τον άνδρα με δακτυλική εξέταση και μέτρηση του PSA.

Με τη διουρηθρική προστατεκτομή αφαιρείται το εσωτερικό του προστάτη και όχι όλος ο αδένας. Έτσι δημιουργείται μία καλή δίοδος ώστε να βγαίνουν τα ούρα πιο εύκολα. Κατά μέσο όρο η ταχύτητα των ούρων βελτιώνεται κατά 160% και βελτιώνονται σημαντικά τα συμπτώματα των περισσοτέρων ανδρών. Τα αποτελέσματα της προστατεκτομής είναι καλύτερα κατά μέσο όρο από της φαρμακευτικής αγωγής. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η επιτυχία της επέμβασης για τον άρρωστο στηρίζεται κυρίως στη σωστή ένδειξη, να χειρουργηθούν δηλαδή αυτοί που πραγματικά έχουν υψηλές πιθανότητες να ωφεληθούν.

Σε ένα ποσοστό των ανδρών ένα κομμάτι του αδενώματος μπορεί να ξανααναπτυχθεί με την έλευση των ετών και να απαιτηθεί επαναληπτικό χειρουργείο λόγω επιστροφής των σοβαρών συμπτωμάτων.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας του 2018 προτείνουν τη διουρηθρική προστατεκτομή ως χειρουργείο εκλογής σε άνδρες με σοβαρά συμπτώματα και μέγεθος προστάτη από 30 έως 80 ml. Σε μεγαλύτερους προστάτες προτείνεται ακόμα η ανοικτή προστατεκτομή. Η επιλογή στηρίζεται βέβαια και στις προτιμήσεις του ασθενούς, την ηλικία του και την εμπειρία του χειρουργού.

Η διουρηθρική προστατεκτομή διαρκεί συνήθως από 40 έως 90 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του αδενώματος. Στο τέλος γίνεται προσεκτική αιμόσταση και τοποθέτηση ειδικού καθετήρα τριπλού αυλού για εφαρμογή πλύσεων στην ουροδόχο κύστη. Μετά το χειρουργείο στο θάλαμο του ασθενούς υπάρχουν πλύσεις, μεγάλες δηλαδή σακούλες με ορό που μπαίνει και βγαίνει από την κύστη μέχρι να περιοριστεί η αιμορραγία. Η πλύση βοηθά πολύ στο να μην βουλώνει ο καθετήρας από μικρά πήγματα. 

Turis προστατεκτομή

Μία πολύ καλή τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών είναι η κυκλοφορία νέων ρεζεκτοσκοπίων με άλλη αρχή λειτουργίας (διπολική διουρηθρική). Η TURIS προστατεκτομή (μέθοδος Turis) έχει γίνει πολύ δημοφιλής παγκόσμια και είναι και η τεχνική που σήμερα επιλέγει στην πλειοψηφία των περιστατικών ο γραφών. Ένας λόγος είναι ότι καταργεί έναν βασικό περιορισμό της μονοπολικής. Μπορεί να γίνει χωρίς χρήση γλυκίνης που χρησιμοποιούσαμε χρόνια για την πλύση, αλλά μόνο με φυσιολογικό ορό. Έτσι ελαττώθηκαν στο ελάχιστο τα περιστατικά της σοβαρής επιπλοκής του συνδρόμου διουρηθρικής (ηλεκτρολυτικές διαταραχές λόγω απότομης απορρόφησης σημαντικού όγκου υγρών στην κυκλοφορία). Αυτή η επιπλοκή αποτελούσε κυριολεκτικά έναν από τους μεγαλύτερους φόβους μας τις προηγούμενες δεκαετίες. 

Η χειρουργική τεχνική είναι παρόμοια με την κλασική μονοπολική διουρηθρική προστατεκτομή. Με μία αγκύλη και άμεση όραση ο ουρολόγος αφαιρεί κομμάτι-κομμάτι το εσωτερικό του προστάτη και ταυτόχρονα κάνει αιμόσταση. Αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερες μελέτες, αλλά γενικά φαίνεται ότι με την TURIS προστατεκτομή συνήθως η αιμορραγία είναι περιορισμένη και οι πλύσεις μπορούν να κοπούν σε 1-2 ημέρες. 

Πρακτική του κυρίου Παπαδημητρίου συνήθως είναι το εξιτήριο αν όλα είναι καλά να δίνεται την επόμενη ή τη μεθεπόμενη του χειρουργείου και ο καθετήρας να αφαιρείται την τρίτη ή τέταρτη μετεγχειρητική ημέρα στο ιατρείο χωρίς βιασύνη. Για το κόστος της επέμβασης μπορείτε να ενημερωθείτε από τον γιατρό.

Το διπολικό ρεζεκτοσκόπιο TURIS

Μετά την προστατεκτομή τα κομμάτια στέλνονται πάντα για βιοψία προς αποκλεισμό κακοήθειας. Θα πρέπει οι άνδρες να έχουν στο μυαλό τους ότι η περιφέρεια του προστάτη μένει στη θέση της, άρα το χειρουργείο δεν μηδενίζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου προστάτη στο μέλλον. Έτσι θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον ουρολόγο τους!

Σαν επιπλοκές της διουρηθρικής προστατεκτομής (μονοπολικής και διπολικής) αναφέρουμε την παλίνδρομη εκσπερμάτιση (σχεδόν το 85% των ανδρών δεν θα βγάζουν σπέρμα κατά τον οργασμό τους), η σοβαρή αιμορραγία που θα απαιτήσει μετάγγιση αίματος (πολύ σπάνια, <1%), η παρατεταμένη αιματουρία μετά το χειρουργείο, η εμφάνιση πυρετού μετεγχειρητικά που θα απαιτήσει μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας και η ανάπτυξη στενώματος ουρήθρας (πιθανότητα περίπου 3%). Κάποιοι άνδρες μπορεί επίσης να εμφανίσουν ετερόχρονη αιματουρία αργότερα, στις 20 έως 45 μέρες μετεγχειρητικά όταν αποπίπτουν οι εσχάρες από το εσωτερικό του προστάτη. Αυτή η πιθανότητα αυξάνεται σε άνδρες που λαμβάνουν αντιπηκτικά όπως το sintrom και τα ξαναξεκινάνε μετά το χειρουργείο. Η ακράτεια γενικά είναι σπάνια και σε ποσοστό μικρότερο του 5%. Η στυτική λειτουργία γενικά συνήθως δεν επηρεάζεται, καθώς τα νεύρα της στύσης περνάνε έξω από τον περίβλημα του προστάτη στο οποίο δεν γίνεται ζημιά με αυτή την επέμβαση.