Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Ηχορύπανση και υπέρταση

Οι κάτοικοι της περιοχής του Αεροδρομίου 'Ελ. Βενιζέλος' έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων λόγω της ηχορύπανσης.

Ως σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση σε επαγγελματικούς θορύβους και θορύβους της οδικής κυκλοφορίας σχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία. Η έκθεση στο θόρυβο έχει επίσης σχετιστεί με κακή ποιότητα-διακοπές του ύπνου. Για το θόρυβο των αεροδρομίων δεν υπάρχει ισχυρή βιβλιογραφία. 

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Occupational and Environmental Medicine Journal μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που αφορά τους κατοίκους της περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα ΄Ελευθέριος Βενιζέλος’ (Is aircraft noise exposure associated with cardiovascular disease and hypertension? Results from a cohort study in Athens, Greece.  Occup Environ Med 2017). Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 600 απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών και βρίσκεται στην περιοχή της Αρτέμιδας, 20 χιλιόμετρα μακριά  από το κέντρο της Αθήνας. Παρακολουθήθηκαν 780 κάτοικοι της περιοχής από το 2004 ως το 2013. Ανάλογα με την απόσταση, η γύρω περιοχή χωρίστηκε σε 3 ζώνες με εκτιμώμενη ηχορύπανση κάτω από 50, 50-60 ή άνω από 60 decibel.  Μετά από 9 χρόνια παρακολούθησης, η πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης (αυξημένης δηλαδή αρτηριακής πίεσης) ήταν σημαντικά υψηλότερη στις περιοχές με υψηλότερο θόρυβο αεροπλάνων κατά τη διάρκεια της νύχτας. ΣΕ κάθε αύξηση κατά 10 decibel της ηχορύπανσης, αυξανόταν κατά 2,5 φορές η πιθανότητα υπέρτασης. Επίσης υπολογίστηκε διπλάσια η πιθανότητα καρδιακής αρρυθμίας, ενώ αυξημένη ήταν και η πιθανότητα εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (χωρίς όμως η διαφορά να είναι στατιστικά σημαντική). Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η μακροχρόνια έκθεση στο θόρυβο των αεροπλάνων, ειδικά τις βραδινές ώρες,  σχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και πιθανώς καρδιαγγειακών προβλημάτων. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται προς επιβεβαίωση αυτών των ανησυχητικών  αποτελεσμάτων.