Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Μεταμόσχευση πέους: είναι εφικτή;

Το πέος μορφολογικά παρουσιάζει τρία τμήματα: τη ρίζα, το σώμα και τη βάλανο. Η ρίζα του πέους προσφύεται ισχυρά  στα οστά της λεκάνης. Το σώμα του πέους είναι κινητό και ελεύθερο και καταλήγει στη βάλανο του πέους, από την οποία χωρίζεται με τη στεφανιαία αύλακα. Η βάλανος έχει ένα χείλος που προβάλλει, τη στεφάνη της βαλάνου, και φέρει το έξω στόμιο της ουρήθρας.

Ναι, η μεταμόσχευση του πέους είναι εφικτή, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα τεχνικές ρουτίνας. Η πρώτη πετυχημένη προσπάθεια έγινε στη Νότια Αφρική το 2014. Ο ασθενής ήταν ένας νεαρός άνδρας ηλικίας 21 ετών που είχε ακρωτηριαστεί το πέος του μετά από αποτυχημένη και με πολλές επιπλοκές περιτομή. Στη συνέχεια έγιναν και άλλες επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις στην Αμερική το 2016 και πάλι στη Νότια Αφρική το 2017.

Τον Μάρτιο του 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση πέους και οσχέου στο Johns Hopkins Hospital της Βαλτιμόρης. 

Η διαδικασία περιλαμβάνει αρχικά την εύρεση κατάλληλου μοσχεύματος, που είναι πτωματικό. Θα πρέπει να υπάρχει συμβατότητα ως προς την ομάδα αίματος, την ηλικία και τον τόνο του δέρματος. Το χειρουργείο είναι ιδιαίτερα σύνθετο και δύσκολο, καθώς πρέπει να ενωθούν δεκάδες αγγεία, νεύρα και άλλες δομές του οργάνου. Η ανάρρωση και αποκατάσταση απαιτεί εβδομάδες έως μήνες. Ο πρώτος ασθενής που μεταμοσχεύθηκε το 2014 ανέφερε επιτυχημένη σεξουαλική επαφή 5 εβδομάδες αργότερα. Μάλιστα η σύντροφός του είχε εγκυμοσύνη 1 έτος μετά.

Πηγή: ISSM