Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Μπορεί το πέος να σπάσει; Η απάντηση είναι ναι!

Το κάταγμα του πέους αποτελεί μία από τις επείγουσες ουρολογικές καταστάσεις, η οποία ευτυχώς δεν είναι ιδιαίτερα συχνή και εμφανίζεται συχνότερα σε χώρες πέριξ της Μεσογείου. Ο τραυματισμός γίνεται συνήθως κατά τη βίαιη σεξουαλική επαφή. Η στάση που συνήθως είναι περισσότερο επικίνδυνη είναι με τη γυναίκα από πάνω και ευθύνεται για το 50% των καταγμάτων.  Αυτό που ρηγνύεται είναι ο ινώδης χιτώνας του πέους , το περίβλημα δηλαδή που εξασφαλίζει τη σκληρότητα της στύσης. Το πέος φυσιολογικά έχει 2 κυλίνδρους που λέγονται σηραγγώδη σώματα και αυτά περιβάλλονται από τους 2 ινώδεις χιτώνες. Κατά τη διάρκεια της στύσης εγκλωβίζεται αίμα μέσα στα σηραγγώδη σώματα με έναν μηχανισμό φλεβικής σύγκλεισης (αυξάνει η ροή αίματος στο πέος και καταργείται σχεδόν η απομάκρυνσή του). 

Αν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής το πέος λυγίσει  ή υποστεί σημαντική απότομη βία, μπορεί να ‘σπάσει’ ή να υποστεί θλάση ο ένας συνήθως ινώδης χιτώνας. Συχνότερα συμβαίνει όταν εφαρμόζονται ακραίες σεξουαλικές πρακτικές. Το πέος μπορεί να χτυπήσει στην ηβική σύμφυση, που είναι το κόκκαλο δίπλα στον γυναικείο κόλπο. Σπανιότερα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καταγμάτων πέους κατά το βίαιο αυνανισμό ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω νυκτερινής στύσης. 

Συνήθως οι άνδρες που θα προσέλθουν με κάταγμα αναφέρουν ότι άκουσαν ένα χαρακτηριστικό θόρυβο και αμέσως μετά αισθάνθηκαν δυνατό πόνο. Το πέος χάνει άμεσα τη στύση του ,χρωματίζεται μωβ λόγω του αιματώματος, διογκώνεται και μοιάζει με μελιτζάνα. Το χειρότερο σενάριο είναι να υποστεί ταυτόχρονα βλάβη και η ουρήθρα, το σωληνάκι δηλαδή που βγάζει τα ούρα προς τα έξω. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως υπάρχουν και σταγόνες αίματος στην κορυφή του πέους από το έξω στόμιο της ουρήθρας. 

Το κάταγμα του πέους αποτελεί επείγουσα ουρολογική κατάσταση και χρειάζεται άμεση νοσηλεία. Το σωστό ιστορικό και η κλινική εξέταση βάζουν συνήθως εύκολα τη διάγνωση. Στη σημερινή εποχή θα ζητήσουμε συχνά περαιτέρω απεικόνιση (υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία) για να καθοριστεί το μέγεθος της βλάβης του ινώδους χιτώνα.  Σε σοβαρές κακώσεις, η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση ελαττώνει την πιθανότητα επιπλοκών. Ουσιαστικά γίνεται χειρουργική διάνοιξη του πέους, καθαρισμός του αιματώματος και συρραφή της ρήξης του ινώδους χιτώνα. Η βασική μακροχρόνια επιπλοκή είναι η στυτική δυσλειτουργία σε ένα σημαντικό ποσοστό, λόγω κυρίως βλάβης στο μηχανισμό φλεβικού εγκλωβισμού αίματος στο πέος. Επίσης αν συνυπάρχει κάκωση της ουρήθρας μπορεί να εμφανιστεί μελλοντικά στένωμα και απόφραξη στην ούρηση. Μετά τη χειρουργική αποκατάσταση του κατάγματος συστήνεται αποχή από τη σεξουαλική επαφή για διάστημα τουλάχιστον 1,5 μηνός και τακτική παρακολούθηση για την πρόληψη απώτερων επιπλοκών.