Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Χρόνια προστατίτιδα: ποιες θεραπείες υπάρχουν;

 Καταρχήν μην πείθεστε εύκολα από υποσχόμενους οριστικές λύσεις για τη χρόνια προστατίτιδα με αμφίβολες και μη μελετημένες θεραπείες! Ο ουρολόγος σας θα σας εξηγήσει τις επιλογές. 

Αν οι εξετάσεις δείξουν βακτηριακή προστατίτιδα, η θεραπεία οφείλει να είναι χορήγηση αντιβιοτικών (αντιβίωση) για μεγάλο διάστημα συνήθως 6 έως 8 εβδομάδων. Τα κύρια αντιβιοτικά είναι οι κινολόνες και η κορτιμοξαζόλη, που έχουν την ικανότητα να διέρχονται στο εσωτερικό του προστάτη. Αν υπάρχει υποψία ή απόδειξη συμμετοχής άτυπων μικροβίων, όπως τα ουρεοπλάσματα και τα χλαμύδια μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά ειδική αντιβίωση (συνήθως δοξυκυκλίνη).  Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αρκετούς ασθενείς είναι η υποτροπή σε μικρό διάστημα μετά την αγωγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγούμε πάλι σχήμα μακροχρόνιας αντιβίωσης ή χημειοπροφύλαξης (χαμηλής ημερήσιας δόσης αντιβίωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν βρίσκουμε μικρόβιο με τη δοκιμασία Stamey. Τότε μιλάμε για μη βακτηριακή προστατίτιδα- χρόνιο πυελικό πόνο. Είναι πρακτικά μία πάθηση με άγνωστη αιτιολογία και πολύ δύσκολη αντιμετώπιση. Συχνά συνυπάρχει στυτική δυσλειτουργία και αιμοσπερμία. Ακόμα και εδώ, κάποιοι ασθενείς θα δουν ανακούφιση των συμπτωμάτων τους με αντιβιοτική αγωγή. Αν αυτό αποτύχει, η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρία προτείνει ολιστική θεραπεία με συνεργασία του ουρολόγου με ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές, ψυχιάτρους, ιατρεία Πόνου και άλλους, ανάλογα με το περιστατικό. Έχουν χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές τακτικές, όπως οι μαλάξεις του προστάτη, η φυσικοθεραπεία, η ψυχοθεραπεία και στις Κατευθυντήριες οδηγίες υπάρχει μέχρι και η επιλογή της yoga! Γενικά οτιδήποτε ηρεμεί και χαλαρώνει τον άνδρα είναι επιθυμητό. Συνήθως προτείνονται για την συμπτωματική ανακούφιση θερμά μπάνια, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα και στη διατροφή περιορισμός καφεΐνης, πικάντικων τροφών (πχ καυτερά) και αλκοόλ. 

Οι αποδεκτές θεραπευτικές επιλογές που έχουν μελετηθεί και προτείνεται ότι μπορούν να δοκιμαστούν από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρία στην χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα είναι επιγραμματικά:

•Α-αποκλειστές, όπως ταμσουλοσίνη και σιλοδοσίνη. Είναι φάρμακα του προστάτη που δίνουν μέτρια ανακούφιση στα συμπτώματα, στον πόνο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

•Αντιμικροβιακή θεραπεία-αντιβίωση

•Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (μέτρια ανακούφιση πόνου)

•Φυτοθεραπεία- βοτανοθεραπεία (βότανα)

•Pentosan Polysulphate- αμιτρυπτιλίνη

•Ενδοκυστική έγχυση χονδροϊτίνης

•Συμπεριφορική θεραπεία

•Χρήση αλλαντικής τοξίνης (αναμένονται νεότερες μελέτες).

Γενικά το χρόνιο πυελικό άλγος  είναι μια  δύσκολη κατάσταση και η θεραπεία είναι μακροχρόνια και όχι πάντα αποτελεσματική, αφού οι υποτροπές είναι συχνές. Για αυτό χρειάζεται στενή παρακολούθηση των ασθενών και μετά το τέλος της θεραπείας. Το 20% των Ευρωπαίων αναφέρουν συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας.  Αν έχετε τέτοια συμπτώματα μην διστάσετε να επισκεφτείτε τον ουρολόγο. 

Για ραντεβού στο ουρολογικό μας ιατρείο στη Λαμία (Χατζοπούλου 35, τρίτος όροφος) μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 2231050005.