Εύκαμπτη Κυστεοσκόπηση
Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο ενδοσκόπησης της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως. Το ιατρείο μας διαθέτει δύο σύγχρονα εύκαμπτα κυστεοσκόπια για την ενδοσκόπηση των ασθενών στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία (εύκαμπτο βίντεοκυστεοσκόπιο STORZ-CMOS και εύκαμπτο ινοπτικό κυστεοσκόπιο WOLF).
Γιατί χρειάζεται να κάνω κυστεοσκόπηση;
Μερικά συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα μπορεί να οφείλονται σε βλάβη της ουροδόχου κύστης ή της ουρήθρας που είναι ο σωλήνας από τον οποίο ουρούμε. Ενδεικτικά, συνήθεις λόγοι για να σας προτείνει ο ουρολόγος κυστεοσκόπηση είναι η μακροσκοπική αιματουρία (τα ούρα είναι κόκκινα ή ροζέ), η τακτική παρακολούθηση ασθενών μετά από αφαίρεση όγκου στην κύστη , οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, η εμφάνιση ξαφνικής επιτακτικότητας στην ούρηση και η υποψία για παρουσία στενώματος στη ουρήθρα. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό, είναι να μπούμε με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται κυστεοσκόπιο μέσα στην κύστη και να δούμε με μία ειδική κάμερα τι πραγματικά συμβαίνει. Η κυστεοσκόπηση είναι αναντικατάστατη εξέταση και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από το υπερηχογράφημα, την αξονική ή την μαγνητική τομογραφία.
Ποια τα πλεονεκτήματα της εύκαμπτης κυστεοσκόπησης;
Το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην Ουρολογία και συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική άκαμπτη κυστεοσκόπηση (άκαμπτα μεταλλικά εργαλεία). Τα κλασικά εργαλεία είναι μεταλλικά και μεγαλύτερης διαμέτρου (συνήθως μεγαλύτερη των 16 ch). Το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο είναι ένα λεπτό μαλακό εργαλείο σαν λεπτός καθετήρας, μικρότερης διαμέτρου (14 ch) από το άκαμπτο. Έτσι η κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει στο ιατρείο χωρίς να χρειάζεται γενική αναισθησία (μόνο χρήση τοπικού αναισθητικού που εγχέεται μέσα στην ουρήθρα) και χωρίς να προκαλεί πόνο, αλλά μόνο μία μικρή ενόχληση.
Επίσης διαθέτει κανάλι εργασίας που δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης μικρών επεμβατικών πράξεων στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, όπως η αφαίρεση pig-tail ή η λήψη βιοψιών από ύποπτες περιοχές της κύστεως.
Τι πρέπει να κάνω πριν έρθω στο ραντεβού μου;
Η εξέταση γίνεται πάντα κατόπιν ραντεβού, καθώς θα πρέπει να έχει αποστειρωθεί το κυστεοσκόπιο. Δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία. Μπορείτε να φάτε ελαφρά και να πιείτε φυσιολογικά, καθώς και να οδηγήσετε. Ο ουρολόγος ίσως σας ζητήσει να πάρετε μία ταμπλέτα αντιβιοτικού μία ώρα πριν την εξέταση.
Πώς γίνεται η εξέταση;
Θα σας ζητηθεί να ουρήσετε πριν την κυστεοσκόπηση και να αδειάσετε την κύστη σας. Πρέπει να βγάλετε τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω και να φορέσετε μία ποδιά. Ο γιατρός θα πλύνει τα γεννητικά όργανα με ένα αντισηπτικό διάφανο διάλειμμα και θα βάλει ένα ειδικό τοπικό αναισθητικό μέσα στην ουρήθρα. Τα φώτα μπορεί να σβήσουν για να είναι πιο ευκρινής η εικόνα στην οθόνη. Η κορυφή του κυστεοσκοπίου θα μπει στο έξω στόμιο της ουρήθρας και μπορεί να σας ζητηθεί να βήξετε. Στη συνέχεια θα μπορείτε να βλέπετε στην οθόνη τι συμβαίνει μέσα στην κύστη σας! Η διαδικασία δεν πονά και μπορεί μόνο να προκαλεί μία μικρή ενόχληση που δεν διαρκεί πολύ.
Η διαδικασία κρατάει 10-15 λεπτά και στο τέλος θα σας ζητηθεί να αδειάσετε την κύστη σας πάλι. Μην διστάσετε να ρωτήσετε οτιδήποτε θέλετε και σας προβληματίζει.
Μετά την εξέταση θα πάρετε άμεσα τα αποτελέσματα και τις εικόνες της κυστεοσκόπησης. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει αν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπεία.
Υπάρχουν επιπλοκές μετά την κυστεοσκόπηση;
Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν έχει κανένα πρόβλημα.
- Θα ήταν καλό για το επόμενο διήμερο να πιείτε πολύ νερό (πάνω από 2 λίτρα το 24ωρο) ώστε να ‘ξεπλυθεί’ η κύστη.
- Αν δείτε λίγο αίμα στα ούρα τις επόμενες μέρες, μην ανησυχήσετε. Είναι κάτι που σταματά αυτόματα.
- Ήπιο κάψιμο στην ούρηση και συχνουρία μπορεί να εμφανιστούν, αλλά υποχωρούν χωρίς θεραπεία μέσα στο διήμερο.
- Μπορεί να λάβετε αντιβιοτική αγωγή σύμφωνα με την οδηγία του γιατρού σας. Αν εμφανιστεί ψηλός πυρετός με έντονο κάψιμο σημαίνει ότι μάλλον έχετε ουρολοίμωξη. Αυτό είναι πολύ σπάνιο (λιγότερο από 2%). Αν συμβεί επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
Αν έχετε συμπτώματα σαν αυτά που αναφέρθηκαν αρχικά και κυρίως μακροσκοπική αιματουρία (κόκκινα, ροζέ ή καφέ ούρα) είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τον ουρολόγο σας.
Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση έχει απλοποιήσει τη διαδικασία ενδοσκόπησης του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο, χωρίς να απαιτείται αναισθησιολογική υποστήριξη και νοσηλεία στην κλινική. Επίσης επιτρέπει την εκτέλεση μικρών επεμβατικών πράξεων, όπως η λήψη βιοψιών με τοπική αναισθησία και η αφαίρεση pig-tail. Έτσι ελαττώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών και φυσικά τα κόστη.