Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Υπερηχογραφία

Ο γιατρός είναι πιστοποιημένος από το Υπουργείο Υγείας με την άδεια εκτέλεσης Υπερήχων σε άνδρες και γυναίκες, την οποία απέκτησε μετά από εξάμηνη εκπαίδευση και εξετάσεις (Άδεια Εκτέλεσης Υπερήχων ειδικότητας Ουρολογίας - Υπουργείο Υγείας Αρ.Πρωτ. Υ7α/Γ.Π. 45977/ 2011).

Υπερηχογράφημα νεφρών, ουροδόχου κύστης και προστάτη

Το ιατρείο διαθέτει σύγχρονο έγχρωμο υπερηχογράφο που επιτρέπει τη λεπτομερή υπερηχογραφική απεικόνιση των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως και του προστάτη.Είναι η πιο κοινή και χρήσιμη εξέταση σε άνδρες που ελέγχονται για τον προστάτη τους, αλλά έχει και άλλες πολλές ενδείξεις (διερεύνηση αιματουρίας, κολικός νεφρού, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, ακράτεια ούρων και άλλα). Στο τέλος της εξέτασης θα σας ζητηθεί να ουρήσετε και μετά θα μετρηθεί με τον υπερηχογράφο το υπόλειμμα των ούρων, πόσα δηλαδή ούρα περίσσεψαν στην κύστη. Είναι καλό πριν το ραντεβού σας να έχετε πιει ένα περίπου λίτρο νερό και να μην έχετε ουρήσει ,ώστε όταν σας εξετάσει ο γιατρός να έχετε μία φυσιολογική επιθυμία για ούρηση.

Έγχρωμο υπερηχογράφημα και triplex όρχεων και οσχέου

Ο έγχρωμος υπερηχογράφος του ιατρείου είναι εφοδιασμένος με ειδική linear κεφαλή για λεπτομερή απεικόνιση των όρχεων και των περιβαλλόντων ιστών. Αυτή η εξέταση συμβάλλει καθοριστικά στη διάγνωση των πιο κοινών παθήσεων του οσχέου, όπως η κιρσοκήλη, η υδροκήλη, η συστροφή και ο καρκίνος του όρχι. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτεί κάποια ειδική προετοιμασία, όπως για παράδειγμα ξύρισμα της γεννητικής περιοχής.

Διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη και σπερματοδόχων κύστεων

Είναι μία ειδική υπερηχογραφική εξέταση που γίνεται με λεπτή διορθική κεφαλή, η οποία με τοπική αναισθησία και τον άνδρα σε πλάγια θέση και τα γόνατα προς την κοιλιά εισάγεται στο ορθό. Έτσι επιτυγχάνεται η πιο λεπτομερής απεικόνιση του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων. Είναι μία άριστη εξέταση για τον απόλυτα ακριβή προσδιορισμό του μεγέθους του προστάτη πριν το χειρουργείο και της εσωτερικής του ανατομίας (παρουσία αποτιτανώσεων - ύποπτων περιοχών για καρκίνο - συγγενών κύστεων του προστάτη - απόφραξη του εκσπερματιστικού πόρου ή των σπερματοδόχων κύστεων - εστίες φλεγμονής). Χρησιμοποιείται συχνά στη διερεύνηση της αιμοσπερμίας (παρουσίας δηλαδή αίματος στο σπέρμα) και της υπογονιμότητας, ειδικά σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας (απουσία σπερματοζωαρίων στο σπερμοδιάγραμμα). Επίσης με το διορθικό υπερηχογράφημα γίνεται η λήψη των βιοψιών του προστάτη όταν υπάρχει υποψία κακοήθειας, είτε λόγω αυξημένου PSA είτε λόγω ύποπτης δακτυλικής εξέτασης. Πάγια προσωπική άποψη του κυρίου Παπαδημητρίου είναι ότι η βιοψία δεν πρέπει να εκτελείται στο χώρο του ιατρείου, αλλά στην κλινική για λόγους ασφαλείας.

Υπερηχογράφημα πέους- Doppler πεϊκών αρτηριών

Το Doppler πεϊκών αρτηριών είναι μία εξειδικευμένη εξέταση που θα προταθεί κυρίως σε ‘δύσκολα’ περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας. Ο ουρολόγος κάνει μία ένεση αγγειοδραστικής ουσίας (συνήθως αλπροσταδίλης) στο εσωτερικό του πέους και προκαλεί φαρμακευτικά στύση. Στη συνέχεια και ανά διαστήματα με την ειδική linear κεφαλή αξιολογούνται οι ροές σε διάφορα σημεία των πεϊκών αρτηριών (τελοσυστολική και τελοδιαστολική πίεση), ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει αρτηριακή ανεπάρκεια ή φλεβική διαφυγή. Είναι ένας εξειδικευμένος τρόπος για τη διαφορική διάγνωση της οργανικής από την ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία. Η εξέταση διαρκεί περίπου μία ώρα και ο ασθενής γυρίζει στο σπίτι με οδηγίες. Επιπλοκές σε μικρά ποσοστά είναι ο πριαπισμός (παρατεταμένη επώδυνη στύση που πρέπει άμεσα να ενημερώνεται ο γιατρός και να αντιμετωπίζεται με ειδική θεραπεία), ο πόνος και τα μικροαιματώματα τους πέους που απορροφώνται αυτόματα.

Το απλό υπερηχογράφημα του πέους είναι μία πολύ απλούστερη εξέταση, την οποία συνήθως κάνουμε σε επίκτητες κάμψεις του πέους - νόσο του Peyronie. Δεν απαιτείται η έγχυση φαρμάκου. Σε αυτές της περιπτώσεις είναι πολύ συχνή η απεικόνιση αποτιτανώσεων επί της πλάκας της νόσου, κάτι που συνήθως βλέπουμε όταν η πάθηση έχει περάσει στη χρόνια φάση της.