Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Διενέργεια μικροεπεμβάσεων

Το ιατρείο διαθέτει ειδικό εξοπλισμό που επιτρέπει τη διενέργεια μικροεπεμβάσεων (διπολική διαθερμία, συσκευή laser, σετ μικροχειρουργικής, κλίβανο κ.α.).

Διατομή βραχέως χαλινού

Ο βραχύς χαλινός (ή το ‘πετσάκι’ του πέους στην καθομιλουμένη) είναι μία πολύ συχνή πάθηση. Χαρακτηριστικά ο χαλινός ‘τραβάει’ και γωνιώνει τη βάλανο από την κάτω πλευρά στην 6η ώρα. Μπορεί να δημιουργεί συμπτώματα συχνά, όπως πόνος κατά τη στύση ή αιμορραγία κατά την επαφή. Επίσης μπορεί να είναι τόσο έντονη η τάση που να μην επιτρέπει τη διείσδυση του πέους στον κόλπο. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Στο ιατρείο ο γιατρός τοποθετεί συνήθως μία ειδική αναισθητική αλοιφή και ακολουθεί αναμονή 30 λεπτών για να υπάρξει επαρκής αναισθησία. Έτσι αποφεύγεται η χρήση αναισθητικής ένεσης και όλων των δυνητικών κινδύνων (αλλεργία, πόνος). Στη συνέχεια γίνεται διατομή του χαλινού. Συνήθως δεν απαιτείται η τοποθέτηση ραμμάτων, όπως στην κλασσική μέθοδο. Αν όμως υπάρξει αιμορραγία τοποθετούνται 2-3 απορροφήσιμα ράμματα που πέφτουν μόνα τους μετά από 10-15 ημέρες. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και ο άνδρας αναχωρεί άμεσα για το σπίτι του με οδηγίες. Για 20-30 ημέρες πρέπει να αποφευχθεί η σεξουαλική επαφή, ώστε να δοθεί χρόνος για πλήρη επούλωση.

Καυτηριασμός κονδυλωμάτων

Τα κονδυλώματα του πέους και της γύρω περιοχής είναι το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο (εφαρμογή αναισθητικής κρέμας, αναμονή και στη συνέχεια καυτηριασμός). Σε μεγαλύτερα κονδυλώματα ο γιατρός μπορεί να επιλέξει την αναισθητική ένεση με λεπτή βελόνη. Υπολογίζεται ότι οι μισοί ενήλικοι έχουν έρθει σε επαφή κάποια στιγμή με κάποιον από τους πολλούς υπότυπους του ιού HPV. Ειδική περίπτωση είναι τα κονδυλώματα του έξω στομίου της ουρήθρας, όπως και τα πολύ μεγάλου μεγέθους κονδυλώματα, για τα οποία μπορεί να επιλεχθεί από τον γιατρό η χειρουργική αφαίρεση και όχι ο καυτηριασμός. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ενότητα ‘Ουρολογικές παθήσεις’ του κεντρικού μενού και στη συνέχεια ‘παθήσεις πέους-οσχέου’.

Τοποθέτηση και αλλαγή καθετήρα

Καθετήρας τοποθετείται κυρίως σε περιπτώσεις οξείας ή χρόνιας επίσχεσης ούρων με τοπική αναισθησία. Υπάρχουν οι καθετήρες latex και οι καθετήρες σιλικόνης. Οι καθετήρες σιλικόνης γενικά προτιμώνται γιατί χρειάζονται αλλαγή σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνήθως στις 30 ημέρες. Επίσης έχουν ευρύτερο αυλό με αποτέλεσμα να αποφράσσονται σπανιότερα. Το ιατρείο μας συνεργάζεται και προμηθεύεται άριστης ποιότητας καθετήρες από τη Γερμανική Εταιρία Uromed και τη Rusch.

Διαστολές στενωμάτων ουρήθρας

Τα στενώματα της ουρήθρας αποτελούν ένα δύσκολο ουρολογικό πρόβλημα. Είναι η ελάττωση του αυλού της ουρήθρας λόγω δημιουργίας ουλής, κάτι που οδηγεί σε δυσκολία στην ούρηση και αυξημένο χρόνο ροής. Συνήθως είναι επιπλοκή παλαιότερου καθετηριασμού ή χειρισμού (πχ κυστεοσκόπηση ή διουρηθρική προστατεκτομή) ή λοίμωξης της ουρήθρας. Όταν επιλέγονται οι διαστολές, αυτές πραγματοποιούνται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Χρησιμοποιούνται συνήθως καθετήρες τύπου Nelaton από το πιο λεπτό νούμερο προς το μεγαλύτερο, ώστε να επιτευχθεί βαθμιαία διάνοιξη του αυλού της ουρήθρας. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά.