Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Λιθίαση ουροδόχου κύστης

Οι λίθοι της ουροδόχου κύστης δεν έχουν σχέση με τους λίθους του νεφρού. Είναι αυτόχθονες στην κύστη, δηλαδή δημιουργούνται απευθείας εκεί και δεν κατεβαίνουν από το νεφρικό χώρο. Συνήθως θα τους συναντήσουμε σε άνδρες άνω των 60 ετών ως επιπλοκή της στάσης των ούρων λόγω καλοήθους υπερπλασίας προστάτη.

Η καλοήθης υπερπλασία προκαλεί δυσκολία στην ούρηση και παραμονή υπολείμματος ούρων. Τα ούρα βαλτώνουν καθώς η κύστη δεν αδειάζει και έτσι δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες για δημιουργία λίθων. Η σύστασή τους συνήθως είναι ουρικού οξέος και οξαλικού ασβεστίου. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της λιθίασης της κύστης;

Συνήθως είναι συμπτώματα που σχετίζονται με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Τέτοια είναι η δυσκολία στην ούρηση, οι συχνές ουρολοιμώξεις, η συχνουρία, η επιτακτικότητα και η νυκτουρία. Πολλές φορές ο άνδρας αναφέρει αντανακλαστικό πόνο προς την κορυφή του πέους. Επίσης η λιθίαση της κύστης μπορεί να προκαλεί αιματουρία, τα ούρα δηλαδή είναι κόκκινα ειδικά στο τέλος της ούρησης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Συνήθως οι λίθοι της κύστης αναγνωρίζονται εύκολα στο υπερηχογράφημα της κύστης, που είναι μία εξέταση απλή, οικονομική και μη επεμβατική. Χαρακτηριστικά είναι υπερηχογενή μορφώματα στον πυθμένα της κύστης με ακουστική σκιά στο υπερηχογράφημα που αλλάζουν θέση με την αλλαγή θέσης του άνδρα. 

Αν υπάρχει αμφιβολία, ο ουρολόγος θα προτείνει να γίνει κυστεοσκόπηση. Κάποιες φορές οι όγκοι της κύστης έχουν επασβεστώσεις στην επιφάνειά τους και μπορεί να μοιάζουν με λίθους στο υπερηχογράφημα. Η πιο αξιόπιστη εξέταση για να επιβεβαιωθεί η παρουσία λίθου και να αποκλειστεί η κακοήθεια είναι η κυστεοσκόπηση. 

Έχω λίθο στην κύστη. Ποιες διαθέσιμες θεραπείες υπάρχουν;

Η λιθίαση της κύστης αποτελεί συνήθως επιπλοκή της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Αν απλά αφαιρεθεί ο λίθος, υπάρχει σημαντική πιθανότητα υποτροπής. Για αυτό το λόγο, ειδικά σε άνδρες με σοβαρά συμπτώματα ούρησης προτείνουμε την ταυτόχρονη διουρηθρική προστατεκτομή και αφαίρεση του λίθου. Ο λίθος στο χειρουργείο μπορεί να σπάσει με διάφορους τρόπους, όπως με μηχανικό λιθοθρύπτη, με υπερήχους, με lithoclast και ο πιο σύγχρονος τρόπος είναι το holmium laser. Ποια μέθοδος θα επιλεγεί εξαρτάται από το μέγεθος της πέτρας, το διαθέσιμο εξοπλισμό της κλινικής και την προτίμηση του ουρολόγου. Το Holmium laser γενικά είναι σχεδόν αναίμακτη τεχνική, αλλά απαιτεί πολύ χρόνο και είναι δύσκολο σε πολύ μεγάλους λίθους.

Σε ασθενείς που δεν επιθυμούν χειρουργική αντιμετώπιση ή έχουν σοβαρούς αναισθησιολογικούς κινδύνους, είναι αποδεκτό να δοκιμαστεί εξωσωματική λιθοθρυψία. Πρόκειται για μέθοδο που δεν θέλει νάρκωση. Ένα ειδικό μηχάνημα ακουμπά στο κάτω μέρος της κοιλιάς και με ειδικά κρουστικά κύματα δοκιμάζουμε να κατακερματίσουμε το λίθο, αφού πρώτα τον εστιάσουμε. Αυτή η μέθοδος στην κύστη έχει σχεδόν μηδενικές επιπλοκές, με εξαίρεση την αιματουρία που φυσιολογικά υπάρχει μετά τη διαδικασία και κατά την ούρηση των κομματιών του λίθου.