Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Είναι ασφαλής η αγορά φαρμάκων της στύσης μέσω ίντερνετ;

 

 

 

 

Και ποιος από εμάς δεν έχει δεχθεί στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ένα mail που υπόσχεται φθηνά φάρμακα βελτίωσης της στύσης; Αυτά τα μηνύματα spam έχουν κατακυριεύσει τον κυβερνοχώρο και φαίνεται ότι ο παγκόσμιος τζίρος είναι τεράστιος. Είναι όμως ασφαλής η αγορά μέσω ίντερνετ; Ας μιλήσουμε λίγο πρώτα για τη στυτική δυσκολία. 

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η εμμένουσα αδυναμία του άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει μια στύση επαρκή για να πραγματοποιήσει ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Αν και θεωρείται καλοήθης διαταραχή που σχετίζεται με τη φυσική και ψυχοκοινωνική υγεία, έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, των συντρόφων και των οικογενειών τους. Αφορά δε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ανδρικού πληθυσμού και από μελέτες φαίνεται ότι το 5-20% περίπου των ανδρών παρουσιάζει μέτρια  προς σοβαρή στυτική διαταραχή.         Το 1998 κυκλοφόρησε το πρώτο φάρμακο για τη στύση (σινδεναφίλη-Viagra) και αυτό αποτέλεσε μία πραγματική επανάσταση στην ιστορία της Ανδρολογίας. Έκτοτε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία με  κάποιο από τα τρία σκευάσματα που σήμερα κυκλοφορούν. Από τις μελέτες φαίνεται ότι μετά από 12 εβδομάδες αγωγής  βελτίωση της στύσης υπάρχει στο 80%  περίπου των ανδρών. Μάλιστα σημαντική βελτίωση αναφέρουν και άνδρες που έχουν καθαρά ψυχολογικό υπόβαθρο στη στυτική δυσκολία, καθώς φαίνεται ότι η φαρμακευτική αγωγή δουλεύει καλά και στο κομμάτι της συναισθηματικής υγείας. Η σημαντική αποτελεσματικότητα των φαρμάκων της στύσης τα έκανε γρήγορα πολύ δημοφιλή και πολλοί άνδρες σε όλο τον κόσμο , είτε από ντροπή προς τον φαρμακοποιό, είτε για να αποφύγουν την επίσκεψη στον ανδρολόγο, είτε για οικονομικούς λόγους τα προμηθεύονται χωρίς ιατρική γνώμη. Σήμερα φαίνεται παγκόσμια ότι 1 στους 10 άνδρες παίρνει χάπι της στύσης και από αυτούς το 30%  το προμηθεύεται από το ίντερνετ.  Πολλοί μάλιστα το λαμβάνουν μόνο σαν life style φάρμακο, χωρίς επί της ουσίας να έχουν πραγματικό πρόβλημα με τη στύση. 

Η πρακτική αυτή έχει ξεκάθαρα πολλούς κινδύνους και αυτό πλέον αποτελεί θέμα συζήτησης παγκόσμια. Καταρχήν χάνονται σημαντικές διαγνώσεις ,όπως καρδιακής νόσου ή σακχάρου, που θα γινόντουσαν έγκαιρα αν ο άρρωστος επισκεπτόταν τον ανδρολόγο του. Επίσης υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που για διάφορους λόγους απαγορεύεται να λάβουν αυτά τα φάρμακα και τα λαμβάνουν επειδή ποτέ δεν συμβουλεύτηκαν γιατρό. Πέρα από αυτό, καμία ασφάλεια δεν υπάρχει στο κομμάτι της ποιότητας των χαπιών  και καμία πιστοποίηση ως προς το εργοστάσιο παρασκευής και τη γνησιότητα. Δυστυχώς υπάρχουν και αναφορές επικίνδυνων χαπιών που είχαν ολέθριες συνέπειες για κάποιους άτυχους ασθενείς. 

Συμπερασματικά , η παγκόσμια διαθεσιμότητα των τεσσάρων φαρμάκων της στύσης, συνδυαζόμενη με υψηλά ποσοστά  αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, επέφερε επανάσταση στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Παρόλα αυτά, η αγορά αυτών των φαρμάκων μέσω ίντερνετ είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνη και πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται.