Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Γιατί οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές το καλοκαίρι;

 

 

 

 

Η οξεία κυστίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Είναι η συχνότερη μορφή ουρολοίμωξης, πολύ συχνή στις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Το 10% των επισκέψεων στα ουρολογικά τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών αφορούν γυναίκες με συμπτώματα κυστίτιδας. Αποτελεί για αυτό το λόγο, πέρα των άλλων,  τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τα Συστήματα Υγείας.

Πολλά μικρόβια βρίσκονται στην περιοχή του κόλπου και του πρωκτού. Το ποιο σύνηθες είναι το κολοβακτηρίδιο  (Escherichia Coli) και μετά  ο πρωτέας, ο εντερόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος. Αυτά τα μικρόβια θεωρούνται φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής και γενικά η παρουσία τους εμποδίζει την ανάπτυξη άλλων παθογόνων μικροβίων. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μέσω της ουρήθρας μπορούν να ανέβουν προς την κύστη. Το καλοκαίρι ο οργανισμός συνήθως λόγω της υψηλής θερμοκρασίας είναι περισσότερο αφυδατωμένος, τα ούρα ποιο πυκνά , οι ουρήσεις ποιο αραιές και αυτές είναι ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Παράγοντες που μπορεί να προδιαθέτουν είναι σίγουρα τα μεγάλα ταμπόν, τα αντισυλληπτικά διαφραγμάτια, η δυσκοιλιότητα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες για τους περισσότερους αυξάνεται ο αριθμός των σεξουαλικών επαφών. 

Οι κυστίτιδες γενικά δεν μεταδίδονται σεξουαλικά και δεν χρειάζεται να λάβει θεραπεία ταυτόχρονα ο σεξουαλικός σύντροφος. Επίσης δεν μεταδίδονται με τη χειραψία ή μέσω της τουαλέτας, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κοινή χρήση του WC. Συστήνουμε γενικά τη λήψη άφθονων υγρών (τουλάχιστον 2 λίτρων ανά 24ωρο), τις τακτικότερες ουρήσεις και σίγουρα την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, όταν αυτή υπάρχει. Επίσης την ούρηση μετά τη σεξουαλική πράξη.