Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Καρκίνος του προστάτη σε νεότερους άνδρες

Η επιθετική μορφή του καρκίνου του προστάτη είναι πιο συχνή στους νεότερους άνδρες.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί σήμερα το συχνότερο καρκίνο στους άνδρες του Δυτικού κόσμου και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Η διάγνωση συνήθως γίνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες  (άνω των 60 ετών), υπάρχουν όμως και αρκετοί νέοι άνδρες που θα διαγνωσθούν με βιοψία, ακόμα και κάτω των 50 ετών. Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται αυτό το μήνα στο επίσημο περιοδικό της Αμερικάνικης Ουρολογικής Εταιρίας (Cancer Specific Mortality in Men Diagnosed with Prostate Cancer before Age 50 Years: A Nationwide Population Based Study. The Journal of Urology 2017 ; 197 : 61-66). 

Σκοπός των Σουηδών ερευνητών ήταν η σύγκριση των κλινικών χαρακτηριστικών και της ειδικής για τον καρκίνο θνητότητας σε δύο ομάδες ανδρών: των νεότερων που διαγνώσθηκαν με προστατικό καρκίνο πριν την ηλικία των 50 και όσων διαγνώστηκαν μετά τα 50. Συνολικά εντοπίστηκαν 919 άνδρες 35 έως 49 ετών και 45.098 άνδρες 50 έως 66 ετών στην πρωτοδιάγνωση μεταξύ 1998 και 2012. Συγκρίθηκε στη στατιστική ανάλυση η ειδική για τον καρκίνο θνητότητα ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες (35 έως 49 ετών, 50 έως 59 ετών, 60 έως 63 ετών και 64 έως 66 ετών), σταθμίζοντας ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά της νόσου και τα άλλα προβλήματα υγείας. Οι περισσότεροι άνδρες που διαγνώσθηκαν πριν τα 50 έτη διερευνήθηκαν αρχικά εξαιτίας της τιμής του PSA. Η σχέση μη μεταστατικής/ μεταστατικής νόσου τη στιγμή της διάγνωσης ήταν όμοια σε όλες τις ομάδες. Στην ανάλυση υπήρξε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της νεότερης ηλικίας και της φτωχής πρόγνωσης-μεγαλύτερης πιθανότητας θανάτου σε άνδρες με μεταστάσεις πριν τα 50.  Συμπερασματικά φαίνεται ότι η επιθετική μορφή μεταστατικού καρκίνου του προστάτη είναι περισσότερο συχνή στους νεότερους άνδρες κάτω των 50 έως 55 ετών. Στο μέλλον θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμες γενετικές μελέτες σε αυτή την κατηγορία ασθενών.  Ειδικά άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου προστάτη (πατέρας ή αδελφός) θα πρέπει να ελέγχονται από νεαρότερη ηλικία (ακόμα και από τα 40 έτη).