Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Ο αυνανισμός προκαλεί στυτική δυσλειτουργία;

Ο αυνανισμός, είτε ο ατομικός είτε η επαφή με το αιδοίο της ερωτικής συντρόφου, είναι μία φυσιολογική πρακτική και συνήθως ακίνδυνη. Στην πραγματικότητα ο αυνανισμός μπορεί να έχει ευεργετικές δράσεις. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να απολαύσουν τη σεξουαλική απελευθέρωση που προσφέρει, ανακαλύπτοντας το σώμα τους και επιλέγοντας τους τρόπους επαφής που τους ικανοποιούν περισσότερο! Ο αυνανισμός μπορεί επίσης να δώσει απόλαυση σε ζευγάρια που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να έρθουν σε σεξουαλική επαφή προσωρινά ή μόνιμα (για παράδειγμα μετά από χειρουργεία στα γεννητικά όργανα).

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε οργανικά αίτια, να είναι ψυχογενής ή και τα δύο. Παραδείγματα οργανικών προβλημάτων είναι η ελαττωμένη ροή στις πεϊκές αρτηρίες, οι ορμονικές διαταραχές και η κάμψη του πέους (νόσος του Peyronie).

Ενώ ο αυνανισμός δεν προκαλεί απευθείας στυτική δυσκολία, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι άνδρες που κατ’εξακολούθηση  βλέπουν πορνογραφία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες στυτικών προβλημάτων. Ο αυνανισμός βλέποντας πορνό μπορεί να οδηγήσει σε overstimulation και τελικά σε αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου. Όταν αυτό συμβεί, ο άνδρας συχνά δυσκολεύεται να έρθει σε πλήρη στύση με τη σεξουαλική του σύντροφο ή μπορεί να χρειάζονται υψηλά επίπεδα ερεθισμού που έχει συνηθίσει από την πορνογραφία, τα οποία η σύντροφος μπορεί για διάφορους λόγους να μην καταφέρνει να προσφέρει!

 

Βιβλιογραφία: ISSM- Διεθνής Εταιρία Σεξουαλικής Ιατρικής