Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Ποια είναι η 'σωστή' συχνότητα σεξουαλικών επαφών;

Είναι στη φύση των ανθρώπων να αναρωτιόμαστε συχνά αν κάνουμε πιο συχνά ή πιο αραιά σεξ από τους υπόλοιπους. Αλλά είναι πραγματικά μία δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί!

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, όπως η ηλικία, η σχέση του ζευγαριού, η εργασία και τα ωράρια και πολλά ακόμα! Τα ζευγάρια που ακόμα είναι στο αρχικό ‘διάστημα του μέλιτος’ έχουν συνήθως πιο συχνή επαφή. Όσο η σχέση εξελίσσεται, ο ρυθμός επαφών μπορεί να ελαττωθεί. Ειδικά αν το επάγγελμα είναι απαιτητικό και όταν γεννηθούν παιδιά ο χρόνος είναι λιγότερος και οι συνθήκες συχνά απαγορευτικές. Επίσης οι επαφές συνήθως αραιώνουν όταν κάποιος πάσχει από χρόνιο πόνο (πχ οσφυαλγία- αρθρίτιδα) ή συστηματική νόσο. 

Υπάρχει μία αναφορά του 2010 που μας δίνει χρήσιμα στατιστικά (Kinsey Institute’s 2010 National Survey of Sexual Health and Behavior). Σημαντικό καταρχήν ρόλο παίζει αν κάποιος είναι ελεύθερος, σε σχέση ή παντρεμένος.

Για τους άνδρες:

Μόνο 2% των ελευθέρων ανδρών μεταξύ 18 και 24 ετών έχουν σεξουαλικές επαφές 4 ή περισσότερες ανά εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό για τους παντρεμένους είναι 21%.

Λιγότεροι από τους μισούς παντρεμένους άνδρες μεταξύ 25 και 49 ετών κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. 

Η ηλικία δεν φάνηκε να είναι απαραίτητα ανασταλτικός παράγοντας για σεξ! Άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 70) είχαν σε ποσοστό 63% επαφές μία φορά την εβδομάδα όταν ήταν σε σχέση και το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 15% για τους παντρεμένους.

 

Για τις γυναίκες:

Περίπου το 5% των ελεύθερων γυναικών 18 έως 24 ετών ανέφεραν 4 ή περισσότερες επαφές την εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό για τις παντρεμένες αυτής της ηλικιακής ομάδας ήταν 24%.

Το να έχουν οι άνδρες και οι γυναίκες περισσότερο σεξ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τους κάνει και πιο ευτυχισμένους. Ερευνητές από το Carnegie Mellon University έκαναν μία μελέτη με ζευγάρια ηλικίας 35 έως 65 ετών. Στα μισά ζητήθηκε να διπλασιάσουν τον αριθμό των επαφών τους και στα μισά όχι. Στο τέλος άνδρες και γυναίκες απάντησαν ερωτήσεις για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και τη διάθεση- ευτυχία τους. Όσοι διπλασίασαν τις επαφές τους τελικά δεν ήταν πιο ευτυχισμένοι. Μάλιστα το να σου ζητηθεί να διπλασιάσεις τις επαφές σου φάνηκε να ελαττώνει τον αυθορμητισμό και τη διάθεση-ενθουσιασμό!

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάθε ζευγάρι, όπως και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Η ‘σωστή’ συχνότητα επαφών είναι αυτή που ικανοποιεί και τους δύο!

Βάιος Παπαδημητρίου, Ουρολόγος. Χατζοπούλου 35, Λαμία (Τηλέφωνο για ραντεβού 2231050005)

 

Βιβλιογραφία: Διεθνής Εταιρία Σεξουαλικής Ιατρικής .