Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε για τον προστάτη;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η διόγκωση του αδένα που συμβαίνει στους περισσότερους άνδρες με την πάροδο των ετών. 4 στους 10 άνδρες μετά την ηλικία των 60 ετών θα έχουν συμπτώματα από τη διόγκωση. Ο προστάτης μεγαλώνει και από μέγεθος καστάνου μπορεί να φθάσει σε μέγεθος μανταρινιού ή ακόμα και πορτοκαλιού . Άλλοι άνδρες θα έχουν συμπτώματα και άλλοι όχι από τη διόγκωση του αδένα. Τελικά η μειοψηφία των ανδρών θα χρειαστεί εγχείρηση, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό θα λάβει φάρμακα. 

Καταρχήν ο ουρολόγος πρέπει να σας πάρει ένα σωστό ιστορικό. Θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, τη διάρκειά τους και πόσο επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας. Στη συνέχεια ακολουθεί η κλινική εξέταση, ο γιατρός δηλαδή θα σας εξετάσει. Σε έναν άνδρα με συμπτώματα προστάτη οι συνήθεις εξετάσεις που γίνονται σε ένα ιατρείο είναι:

Υπερηχογράφημα νεφρών, ουροδόχου κύστης και προστάτη- μέτρηση υπολείμματος ούρων

Είναι η πιο κοινή και χρήσιμη εξέταση σε άνδρες που ελέγχονται για τον προστάτη τους, αλλά έχει και άλλες πολλές ενδείξεις (διερεύνηση αιματουρίας, κολικός νεφρού, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, ακράτεια ούρων και άλλα). Στο τέλος της εξέτασης θα σας ζητηθεί να ουρήσετε και μετά θα μετρηθεί με τον υπερηχογράφο το υπόλειμμα των ούρων, πόσα δηλαδή ούρα περίσσεψαν στην κύστη. Είναι καλό πριν το ραντεβού σας να έχετε πιει περίπου ένα λίτρο νερό και να μην έχετε ουρήσει, ώστε όταν σας εξετάσει ο γιατρός να έχετε μία φυσιολογική επιθυμία για ούρηση. Το ιατρείο μας διαθέτει σύγχρονο έγχρωμο υπερηχογράφο που επιτρέπει τη λεπτομερή υπερηχογραφική απεικόνιση των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως και του προστάτη.

Ουροροομετρία

Το ροόμετρο είναι ένα ειδικό μηχάνημα που επικοινωνεί ασύρματα με τον κεντρικό υπολογιστή. Θα ζητηθεί αρχικά στον εξεταζόμενο που νοιώθει μία φυσιολογική επιθυμία για ούρηση να ουρήσει μέσα στο μηχάνημα, αφού η πόρτα κλείσει και ο γιατρός απομακρυνθεί ώστε να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα του ασθενούς. Στο κεντρικό μηχάνημα καταγράφεται μία καμπύλη ούρησης που ουσιαστικά υποδηλώνει την ταχύτητα εξόδου των ούρων, το πόσο εύκολα δηλαδή ή δύσκολα βγαίνουν τα ούρα. Έτσι μπορούμε απλά και εύκολα να διαπιστώσουμε ποιοι ασθενείς ουρούν φυσιολογικά ή  αποφρακτικά. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρία, όσο και η Διεθνής Εταιρία Εγκράτειας προτείνουν την ροομετρία ως απαραίτητη αρχική εξέταση στους ασθενείς με συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα ή ακράτεια ούρων. Επίσης είναι μία πολύ χρήσιμη εξέταση σε παιδιά με συμπτώματα όπως συχνουρία, νυκτερινή ενούρηση και ατελή κένωση της κύστεως. Το ιατρείο μας διαθέτει το σύγχρονο ασύρματο ροόμετρο της Ολλανδικής εταιρίας MMS.

Μέτρηση PSA

Το πιθανότερο είναι ο ουρολόγος να σας ζητήσει την εξέταση αίματος PSA αν είστε μικρότεροι των 75 ετών. Είναι μία εξέταση που γίνεται προσπαθώντας να βρούμε άνδρες με αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του προστάτη. Η εξέταση βέβαια δυστυχώς δεν είναι ειδική για τον καρκίνο και ξέρουμε ότι 1 στους 4 άνδρες με καλοήθη υπερπλασία θα έχουν αυξημένη τιμή PSA (συνήθως από 4 έως 10 ng/ml).

Δακτυλική εξέταση

Η δακτυλική εξέταση του προστάτη μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το μέγεθος του προστάτη και τη μορφή του. Το επιθυμητό είναι ο προστάτης να είναι μαλακός. Αν ο γιατρός ψηλαφήσει μία διαφορετική σκληρή περιοχή, αυτό δεν είναι δεσμευτικό ότι υπάρχει κακοήθεια αλλά ίσως σας προτείνει βιοψία προστάτη.

Ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων IPSS

Κατά την παραμονή σας στο χώρο της αναμονής και πριν δείτε τον γιατρό, παρέχουμε ένα έντυπο ερωτηματολόγιο που μπορείτε να συμπληρώσετε μόνοι σας. Αυτό δίνει μία ικανοποιητική εικόνα της βαρύτητας των συμπτωμάτων σας, ανάλογα με το τελικό σκορ που σημειώνετε.

Κάθε πότε γίνεται ο ουρολογικός έλεγχος παρακολούθησης;

Ο συνήθης ουρολογικός έλεγχος σε άνδρες με συμπτώματα από την υπερπλασία του προστάτη είναι ετήσιος με υπέρηχο και όσα αναφέρθηκαν.

Για ραντεβού στο ουρολογικό ιατρείο μας στη Λαμία (Χατζοπούλου 35- τρίτος όροφος) μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 2231050005