Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Πόσο πρέπει να διαρκεί το σεξ;

Δεν υπάρχει επίσημος κανόνας για τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ο χρόνος του σεξ διαφέρει και ποικίλει ανάμεσα στα ζευγάρια και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

Τις προτιμήσεις τους: Μερικά ζευγάρια θέλουν το σεξ να είναι γρήγορο. Άλλα όμως προτιμούν τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Τις συνθήκες: Οι νέοι, πολυάσχολοι γονείς συνήθως έχουν σύντομες επαφές, μόνο όταν οι συνθήκες με το παιδί το επιτρέπουν. Αντίθετα ζευγάρια που περνάνε το Σαββατοκύριακο τους χαλαρώνοντας μπορεί να ξοδεύουν όλη τη μέρα τους στο κρεβάτι!

Την ηλικία και γενική κατάσταση της υγείας: Όσο μεγαλώνουμε, θέλουμε συνήθως περισσότερο χρόνο για να πετύχουμε πλήρη στύση και να φτάσουμε σε οργασμό!

Το πώς ορίζει ο καθένας το σεξ: Αν το ζευγάρι ορίσει το σεξ ως το χρόνο που το πέος βρίσκεται μέσα στον κόλπο, τότε η σεξουαλική επαφή μπορεί να διαρκεί μόνο μερικά λεπτά ή δευτερόλεπτα. Αν όμως περιληφθεί ο χρόνος των προκαταρκτικών παιχνιδιών (πχ χάδια, μασάζ, στοματικός έρωτας κτλ) τότε ο χρόνος είναι περισσότερος.

Επιστημονικά η διάρκεια του σεξ καθορίζεται με τον δείκτη IELT (intravaginal ejaculation latency time). Ο δείκτης αυτός ορίζεται ως ο χρόνος από τη στιγμή της κολπικής διείσδυσης του πέους έως την εκσπερμάτιση. Το 2005 μία μελέτη σε 5 χώρες κατέληξε ότι ο μέσος όρος για το χρόνο αυτό στους άνδρες είναι 5,4 λεπτά. 

Για μερικά ζευγάρια ο χρόνος του σεξ δεν είναι δική τους επιλογή. Οι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση δεν μπορούν να ελέγξουν το αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης και τελειώνουν πολύ γρήγορα, συνήθως σε χρόνο μικρότερο των 60 δευτερολέπτων από τη διείσδυση ή ακόμα και πριν προλάβουν να μπουν στον κόλπο. Αντίθετα υπάρχουν άνδρες με καθυστερημένη εκσπερμάτιση που αργούν πολύ ή αδυνατούν να φθάσουν σε οργασμό όσο και αν προσπαθήσουν. Συχνή αιτία αυτής της διαταραχής είναι η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Για αυτά τα ζευγάρια η συζήτηση- επίσκεψη σε ανδρολόγο ή ψυχολόγο σεξουαλικής υγείας μπορεί να είναι πολύ βοηθητική!

 Βιβλιογραφία: ISSM

Βάιος Παπαδημητρίου, Χειρουργός Ουρολόγος, Λαμία

Τηλ: 2231050005