Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Στυτική δυσλειτουργία και καρδιακή νόσος

Σύμφωνα με μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες, περίπου  1 στους 3 άνδρες μετά την ηλικία των 40 ετών εμφανίζει κάποιου βαθμού στυτική δυσκολία. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για τη σχέση που μπορεί να έχει η στυτική δυσλειτουργία με τη νόσο των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς. Φαίνεται λοιπόν ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία εμφανίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και απόφραξη των περιφερικών αγγείων του σώματος (για παράδειγμα καρωτίδες και λαγόνιες αρτηρίες). Συγκεκριμένα,  οι άνδρες με σημαντικής βαρύτητας στυτική δυσκολία έχουν 60% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για στεφανιαία νόσο και δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν τα επόμενα 2 ή 3 έτη σε σχέση με άνδρες που έχουν φυσιολογική στύση. 

Η βλάβη στη λειτουργία της στύσης είναι στις μεγαλύτερες ηλικίες κυρίως οργανικής αιτιολογίας και σχετίζεται βασικά με αγγειακή νόσο των πεϊκών αρτηριών, απόφραξη δηλαδή των αρτηριών του πέους λόγω αρτηριοσκλήρυνσης. Η απόφραξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα της ελαττωμένη ροή αίματος που οδηγεί σε ελαττωμένη σκληρότητα του πέους. Οι παράγοντες κινδύνου για κακή στύση είναι ακριβώς ίδιοι με τους παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο, όπως το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, τα αυξημένα επίπεδα άγχους και η καθιστική ζωή. Μάλιστα επειδή οι αρτηρίες του πέους είναι 2 έως 3 φορές λεπτότερες από τις αρτηρίες της καρδιάς, συχνότερα αποφράζονται πρώτες και δίνουν νωρίτερα συμπτώματα (συνήθως 2-5 έτη πριν την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου με στηθάγχη ή οξύ έμφραγμα). Για αυτό το λόγο ο Ανδρολόγος που θα εξετάσει έναν άνδρα για παράδειγμα  50 ετών καπνιστή χωρίς θεωρητικά προβλήματα υγείας που εμφάνισε προοδευτικά πρόβλημα στη στύση του, θα σκεφτεί να ζητήσει και μία καρδιολογική εκτίμηση. Σήμερα η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν έναν πρόωρος δείκτης ‘σιωπηρής’ καρδιακής νόσου. Παράλληλα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και ‘τρέχουν’ μεγάλες μελέτες για τον πιθανό προστατευτικό ρόλο που μπορεί να έχουν τα φάρμακα της στύσης στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην εύρυθμη λειτουργία των αγγείων του σώματος.