Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και οι νέοι

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αυξάνονται δραματικά στους νέους.

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, σχεδόν τα μισά από τα 19 εκατομμύρια περιστατικά σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων ανά έτος αφορούν νέους άνδρες 15 έως 24 ετών. Στην πραγματικότητα οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες αποτελούν την πλέον αυξανόμενη ομάδα νοσούντων. 

Τα συχνότερα αναφερόμενα νοσήματα στους νέους είναι οι λοιμώξεις από χλαμύδια, οι γεννητικοί ακροχόρδωνες (κονδυλώματα), η γονόρροια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και η σύφιλη. Το γεγονός ότι τα συμπτώματα μπορούν να είναι πολύ ήπια ή να μην υπάρχουν, έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί νέοι να μην υποψιάζονται ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος της ταχείας εξάπλωσης των νοσημάτων. Το κλειδί όταν γίνει η διάγνωση, είναι να λάβουν θεραπεία και οι δύο ερωτικοί σύντροφοι, Αν αυτό δεν συμβεί, τότε μπορεί να υπάρχει το φαινόμενο ‘πιγκ-πογκ’, δηλαδή ο ασθενής επαναμολύνεται από το σύντροφό του μόλις τελειώσει τη θεραπεία του.  Πρόκειται δηλαδή για ένα φαύλο κύκλο. Εκτός από τον κίνδυνο ευρείας μετάδοσης των διαφόρων ιών, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα σχετίζονται και με μια σειρά μακροπρόθεσμων προβλημάτων, σημαντικότερα από τα οποία φαίνεται να είναι η υπογονιμότητα και η εξωμήτρια κύηση, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Εν μέσω κρίσης, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται και με τη ζοφερή οικονομική κατάσταση ,λόγω της οποίας πολλοί ασθενείς είναι ανασφάλιστοι και αδυνατούν να επισκεφτούν γιατρό ή να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα. Ένα άλλο επίσης πρόβλημα είναι η ελλιπής ενημέρωση, ο φόβος και το αίσθημα ντροπής που κρατά τον ασθενή πολλές φορές μακριά από τις υπηρεσίες υγείας. 

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην ηπατίτιδα. Ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο (κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και κίρρωσης-καταστροφής του ήπατος). Συχνότερη μορφή είναι η ηπατίτιδα Β που οφείλεται στον ιό HBV, η οποία παρουσιάζει συνήθως συμπτώματα όπως ναυτία, έμετοι και ανορεξία. Το 35% της μετάδοσης γίνεται με ομοφυλοφιλικές επαφές. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 300.000 φορείς της νόσου. Πολύ συχνή σήμερα είναι και η ηπατίτιδα C ,όπου οι φορείς παγκόσμια είναι πάνω από 200 εκατομμύρια και μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και με μετάγγιση προϊόντων αίματος. Λόγω της φύσης της ηπατίτιδας, απαιτείται η έγκαιρη διάγνωσή της και η ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Για την ηπατίτιδα Β ειδικά, στις περισσότερες χώρες ευτυχώς έχει γίνει πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού.