Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Πυρετός με συμπτώματα στην ούρηση

Η αιφνίδια εμφάνιση πυρετού και ταυτόχρονα συμπτωμάτων στην ούρηση στον άνδρα συνήθως οφείλεται σε οξεία λοίμωξη που λέγεται οξεία προστατίτιδα. Τα συμπτώματα στην ούρηση συνήθως είναι συχνουρία, κάψιμο, συχνουρία, θολά ούρα και επιτακτικότητα.

Η οξεία προστατίτιδα θεωρείται μία σοβαρή λοίμωξη, εφάμιλλη της πνευμονίας. Στην οξεία προστατίτιδα ένα μικρόβιο, που συνήθως είναι το κολοβακτηρίδιο, εισέρχεται μέσα στον αδένα είτε ανεβαίνοντας από την ουρήθρα είτε με παλινδρόμηση μολυσμένων ούρων όταν υπάρχει διόγκωση του προστάτη. Τότε συνήθως υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα, όπως υψηλός πυρετός, αιματουρία, έντονο κάψιμο και πόνος στην ούρηση, πόνος στο έδαφος της κοιλιάς, αδυναμία και ρίγος. Ο προστάτης λόγω της μικροβιακής λοίμωξης διογκώνεται, είναι ζεστός και δημιουργεί πρόβλημα στη ροή των ούρων που είναι ελαττωμένη ή μπορεί ακόμα και να σταματήσει τελείως.

Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό και στη γενική εξέταση ούρων, ενώ απαιτείται σίγουρα καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα ώστε να ξέρουμε με τι μικρόβιο έχουμε να κάνουμε. Στην εξέταση του αίματος υπάρχει σχεδόν πάντα λευκοκυττάρωση, δηλαδή αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια λόγω της λοίμωξης και αυξημένος ο δείκτης φλεγμονής CRP. Χρειάζεται άμεση θεραπεία με χορήγηση αντιβιοτικών πριν το αποτέλεσμα της καλλιέργειας. Με βάση την καλλιέργεια και το αντιβιόγραμμα που συνήθως έχουμε 2 μέρες μετά, καθορίζουμε αν συνεχίζουμε την ίδια αντιβίωση ή κάνουμε αλλαγή. Γενικά προτείνουμε την λήψη άφθονων υγρών και αντιπυρετικών στον άνδρα, ώστε να αντικαθίστανται κατά το δυνατό οι απώλειες λόγω του πυρετού. Όταν η γενική κατάσταση του άνδρα είναι βαριά, προτείνουμε τη νοσοκομειακή νοσηλεία για ενδοφλέβια χορήγηση ορών και αντιβιοτικών και στενή παρακολούθηση για πιθανές επιπλοκές.