Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Αιμοσπερμία (αίμα στο σπέρμα)

Η αιμοσπερμία είναι η παρουσία προσμίξεων αίματος στο σπέρμα. Το σπέρμα μπορεί να είναι κόκκινο, ροζέ, καφέ ή να έχει μικρά κομμάτια-πήγματα. Η αιμοσπερμία είναι ένα φοβερά θορυβώδες σύμπτωμα για τον άνδρα, αλλά ευτυχώς στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν προκύπτει κάτι προβληματικό από τη διερεύνηση. Συνήθως εμφανίζεται σε νέους άνδρες από 30-45 ετών.

Η αιτιολογία της συνήθως είναι ασαφής. Το 50-60 % της ποσότητας του σπέρματος παράγεται από τον προστάτη και τις σπερματοδόχες κύστεις. Έτσι μπορεί κάποιες φλεγμονές αυτών των επικουρικών αδένων να ευθύνονται για αιμοσπερμία (προστατίτιδα-σπερματοδοχοκυστίτιδα). Άλλες αιτίες είναι η σοβαρή υπέρταση, σπάνια η φυματίωση του ουροποιητικού και ο καρκίνος του προστάτη. Επίσης η αιμοσπερμία είναι συχνή μετά από βιοψία του προστάτη και μπορεί να επιμείνει έως και 3 μήνες.

Ο ουρολόγος θα διερευνήσει αυτές τις πιθανότητες. Συνήθως δεν προκύπτει κάτι σοβαρό. Μία συνηθισμένη πρακτική είναι η χορήγηση αντιβίωσης για 15-20 ημέρες που βοηθά στην υποχώρηση μη ειδικών λοιμώξεων του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων. Μία χρήσιμη εξέταση είναι το διορθικό υπερηχογράφημα, ένας ειδικός δηλαδή υπέρηχος που γίνεται μέσω του ορθού και απεικονίζει άριστα το εσωτερικό του προστάτη και τις σπερματοδόχες κύστεις. Μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση συγγενών ανωμαλιών του προστάτη, όπως οι κύστεις του Muller, και αποφράξεων ή φλεγμονών των σπερματοδόχων.

Η αιμοσπερμία συχνά ξαναεκδηλώνεται και κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Μην τρομάζετε! Ο ουρολόγος θα σας ενημερώσει υπεύθυνα.