Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Δυσκολία στην ούρηση

Η δυσκολία στην ούρηση συνήθως δεν είναι αιφνίδια αλλά σταδιακή. Η δυσκολία στην ούρηση συνοδεύεται από καθυστέρηση στο χρόνο ροής και συχνά από διακοπτόμενη ροή, τα ούρα δηλαδή σταματούν και ξαναξεκινάνε. Συνήθως πρόκειται για άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες η πιο συχνή αιτία δυσκολίας στην ούρηση είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Άλλες αιτίες είναι τα στενώματα της ουρήθρας, η προστατίτιδα, η υπολειτουργία του εξωστήρα της κύστης (η κύστη δηλαδή δεν μπορεί να συσπαστεί επαρκώς για να αδειάσει) και λειτουργικές αποφράξεις (όπως σε ιδιαίτερα αγχώδη άτομα ή στη σκλήρυνση κατά πλάκας).

Μία πολύ χρήσιμη εξέταση στην αξιολόγηση της δυσκολίας στην ούρηση είναι η ροομετρία. Το ροόμετρο είναι ένα ειδικό μηχάνημα που επικοινωνεί ασύρματα με τον κεντρικό υπολογιστή. Θα ζητηθεί αρχικά στον εξεταζόμενο που νοιώθει μία φυσιολογική επιθυμία για ούρηση να ουρήσει μέσα στο μηχάνημα, αφού η πόρτα κλείσει και ο γιατρός απομακρυνθεί ώστε να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα του ασθενούς. Στο κεντρικό μηχάνημα καταγράφεται μία καμπύλη ούρησης που ουσιαστικά υποδηλώνει την ταχύτητα εξόδου των ούρων, το πόσο εύκολα δηλαδή ή δύσκολα βγαίνουν τα ούρα. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρία, όσο και η Διεθνής Εταιρία Εγκράτειας προτείνουν την ροομετρία ως απαραίτητη αρχική εξέταση στους ασθενείς με συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα ή ακράτεια ούρων. Επίσης είναι μία πολύ χρήσιμη εξέταση σε παιδιά με συμπτώματα, όπως συχνουρία, νυκτερινή ενούρηση και ατελή κένωση της κύστεως.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η διόγκωση του αδένα που συμβαίνει στους περισσότερους άνδρες με την πάροδο των ετών. 4 στους 10 άνδρες μετά την ηλικία των 60 ετών θα έχουν συμπτώματα από τη διόγκωση. Ο προστάτης μεγαλώνει και από μέγεθος καστάνου μπορεί να φθάσει σε μέγεθος μανταρινιού ή ακόμα και πορτοκαλιού . Η υπερπλασία προκαλεί απόφραξη της ουρήθρας . Ο νέος άνδρας ουρεί με ευχέρεια και χωρίς καθυστέρηση με υψηλή ροή . Ο άνδρας με διόγκωση του προστάτη συνήθως ουρεί με μικρότερη ροή , καθυστερεί να ξεκινήσει και αργεί να τελειώσει.